Onderneming en vastgoed

Bijna iedereen heeft wel eens gehoord over ondernemingen of vastgoed. De meeste mensen hebben er ook wel een vaag idee bij. Wat het precies is, weten velen echter niet. Wat is een onderneming? Wat is vastgoed? Wat is het verschil tussen een onderneming & vastgoed? Na het lezen van dit artikel is het voor eens en voor altijd duidelijk voor je.

Wat is een onderneming?

Een onderneming bestaat uit een persoon of groep mensen die bepaalde activiteiten uitvoeren. Het woord ondernemen zegt het al: iets gaan doen. Het belangrijkste doel van de onderneming is om winst te maken over het geld dat in de onderneming is geïnvesteerd.

Wat is vastgoed?

Met vastgoed worden “vaste” goederen zoals huizen, appartementencomplexen en sporthallen bedoeld. Vastgoedinvesteerders kiezen er niet voor om hun geld op de spaarrekening te zetten, maar om hun geld te investeren in dit soort gebouwen. Dit heeft meerdere voordelen. Ten eerste kan het geïnvesteerde geld hierdoor meer waard worden. Wanneer de huizenprijzen stijgen, stijgt de waarde van jouw huis mee. Wanneer je het vervolgens verkoopt, heb je winst gemaakt. Een tweede voordeel van vastgoed is dat het een maandelijkse inkomstenstroom kan opleveren door middel van verhuur.

Wat houdt een onderneming in?

Voor de meeste ondernemingen geldt dat er eerst flink geïnvesteerd dient te worden alvorens er winst kan worden gemaakt. Vaak duurt het meerdere jaren tot een onderneming werkelijk winstgevend is. Voorbeelden van ondernemingen zijn winkels, horeca en evenementenorganisators. Een winkelondernemer dient bijvoorbeeld eerst te investeren in een gebouw, een kassasysteem, producten en medewerkers voordat die geopend kan worden. Dit kost op het begin alleen maar geld. Pas nadat de winkel voor langere tijd structureel producten met winst verkoopt, wordt het langzaam maar zeker winstgevend.

Wat is het verschil tussen een onderneming & vastgoed?

Het belangrijkste verschil tussen vastgoed en een onderneming is dat vastgoed passief is en een onderneming actief is. Bij vastgoed investeer je je geld en laat je vooral de tijd het werk doen. Bij een onderneming investeer je je geld en moet je zelf of samen het werk doen.